Van Getijde
Het deskundige, enthousiaste team van Getijde bestaat uit een specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden (+).
Het team werkt nauw samen met huisartsen, internisten, klinisch geriaters, andere specialisten en behandelaren vanuit de drie samenwerkende partijen (Coloriet, Woonzorg Flevoland en ziekenhuis St Jansdal).

Medewerkers aan het woord


“Door goed te inventariseren wat er aan de hand is en te luisteren naar de cliënt kunnen we een compleet beeld krijgen wat er speelt bij de cliënt. Het luisteren is zo belangrijk!”

Na jaren in de thuiszorg gewerkt te hebben maakt Marisol nu de overstap naar Getijde. “Hoe meer ik over Getijde hoorde, hoe enthousiaster ik werd”, vertelt Marisol. “In Getijde streven we er naar dat mensen zo snel en goed mogelijk weer naar huis gaan. Ik vind het fijn om mijn ervaring met thuiszorg in te zetten voor de cliënten van Getijde. Zo weet ik bijvoorbeeld dat een goede overdracht erg belangrijk is als iemand weer terug naar huis gaat. En ik heb zoveel tips om het leven thuis wat makkelijker te maken. Ik hoop dat ik ze veel kan inzetten!”
De laatste jaren zijn er steeds meer en complexere ziektebeelden bij gekomen. Dit maakt het werk in de zorg steeds uitdagender. In Getijde wordt de tijd genomen om een juiste diagnose te stellen. “Door goed te inventariseren wat er aan de hand is en te luisteren naar de cliënt kunnen we een compleet beeld krijgen van wat er speelt bij een cliënt. Het luisteren is zo belangrijk!”, geeft Marisol aan. “Soms komt iemand met bepaalde klachten binnen en dan blijkt er nog meer aan de hand te zijn. Het is fijn dat er nu een plek is waar we de tijd hebben om dit te onderzoeken en een diagnose te stellen”.
"Ik vind het een mooie uitdaging om de zelfredzaamheid van cliënten te stimuleren. En ze te motiveren om zoveel mogelijk zelf te doen zodat ze snel weer naar huis kunnen".

Door de goede zorg die zijn opa kreeg in het verzorgingshuis koos Chris ervoor om ook in de zorg te gaan werken. “Zorgzaamheid vind ik erg mooi, iets betekenen voor een ander is heel fijn”, vertelt Chris. “Ik werk al een tijdje in de zorg met dementerende ouderen maar was al langere tijd op zoek naar iets anders. Vanaf nul iets opzetten met een heel nieuw team leek me erg leuk. En je merkt dat we als nieuw team van Getijde gelijk heel hecht en positief zijn”.
De doelgroep van Getijde, kwetsbare ouderen en chronisch zieken, is nieuw voor Chris. “Voorheen was de zorg die ik gaf vooral gericht op het welzijn van de ouderen, om hun leven zo comfortabel mogelijk te maken. In Getijde stimuleren we de cliënten om zoveel mogelijk zelf te doen zodat ze ook snel weer naar huis kunnen. Ik vind het een mooie uitdaging om die zelfredzaamheid te stimuleren en de cliënten te motiveren om zoveel mogelijk zelf te doen”, geeft Chris enthousiast aan. “Ik wil mijn kennis over de vele verschillende ziektebeelden die er zijn verder ontwikkelen. Maar ook een vertrouwd aanspreekpunt zijn voor de cliënt. Goed luisteren, zodat mensen durven te vertellen wat er speelt vind ik erg belangrijk”, geeft Chris aan.

In Getijde kan in een rustige setting de tijd genomen worden om nader onderzoek te doen en een juiste diagnose te stellen. Daarna kan gewerkt worden aan het herstel zodat iemand weer naar huis kan. Het vinden van een oorzaak en stellen van de juiste diagnose is juist wat Denise zo aanspreekt aan het werk bij Getijde. “Ik vind het een uitdaging om me te verdiepen in een ziektebeeld of uit te zoeken waar bepaalde verschijnselen op kunnen duiden. Het geeft een kick om er achter te komen waarom iemand ineens achteruit gaat en daarbij de gehele situatie binnenste buiten te draaien om er achter te komen wat er aan de hand is.“
Het bevorderen van de zelfredzaamheid zodat een cliënt, eventueel met (thuis)zorg, weer naar huis kan, is één van de belangrijkste speerpunten van Getijde. “De regie bij de cliënt zelf laten liggen vind ik heel belangrijk”, geeft Denise aan. “Door goed te luisteren naar wat de cliënt wil of kan en daar ook naar te handelen is hoe ik mijn steentje bij wil dragen aan de beste zorg bij Getijde”.

” Na jaren in de gehandicaptenzorg te hebben gewerkt, werkt Ina nu als Helpende plus op Getijde. “Ik ben een echte doener en help graag mensen. Er zijn verschillen tussen de gehandicaptenzorg en de VVT-zorg. Ik mag nu nog niet alles doen wat ik in de gehandicaptenzorg wel deed. Dat is misschien wat vreemd. Het goede is dat ik de kans krijg mij te scholen en verpleegkundige handelingen te leren. Daar heb ik heel veel zin in. En, ik moet ook dingen niet meer doen, maar juist afleren,” lacht Ina. “Op Getijde worden cliënten gestimuleerd om – als zij het kunnen - zoveel mogelijk zelf te doen. Dit doen we bewust, omdat bij terugkeer naar huis dit ook van hen wordt verwacht. Het betekent bijvoorbeeld dat wanneer mensen zichzelf kunnen wassen, dat zij dit dan ook zelf doen en ik bijspring als het niet gaat. Dat loslaten is wel een uitdaging voor me.
Al met al heb ik er superveel zin. We beginnen net als de pioniers van vroeger op ‘nul', en we gaan er met zijn allen iets moois en goeds van maken. Want, we moeten voor onze ouderen goed zorgen.”
